16 Mar 2023

Složky doručené pošty a další speciální složky

Pokud potřebujete spravovat mnoho e-mailových účtů, jistě v aplikaci eM Client oceníte sjednocené složky doručené pošty, oblíbené složky, složky hledání a složky štítků. Tyto speciální složky umožňují procházet e-maily podle jejich typu a přistupovat k jednotlivým zprávám, aniž byste museli dohledávat konkrétní účet či složku. Velmi široké možnosti přizpůsobení vám umožní bleskurychle najít přesně to, co hledáte.

eM Client special folders

Co přesně jsou speciální složky?

Jednotlivé speciální složky si lze představit jako záložky nebo zkratky, které umožňují rychle zobrazit obsah konkrétních složek, nebo zpráv, které jsou označeny štítkem. Pokud často hledáte e-maily s vybranými atributy, můžete si vytvořit vlastní „Složky hledání“ podle vámi určených kritérií. Jaké to má výhody? Předně ušetříte spoustu času tím, že nemusíte opakovat ta samá hledání a složky s definovaným vyhledáváním máte stále k dispozici.
V případě, že hodně využíváte štítky, můžete si jedním klikem zobrazit všechny zprávy, ke kterým je konkrétní štítek přiřazen. Toto vše lze jednoduše nastavit během několika málo minut. Pojďme si nyní blíže představit jednotlivé speciální složky a objasnit, jak vám mohou pomoci se správou vašich účtů.

Složky doručené pošty

Nová funkce, která byla představena ve verzi 9, vám může výrazně usnadnit orientaci ve vaší poště. Nemusíte už totiž procházet celý seznam účtů nebo zdlouhavě vyhledávat, kam byla nová zpráva z notifikace zrovna doručena. Nejpoužívanější složkou v účtu je obvykle ta, kam chodí příchozí zprávy. Kromě toho, že je máte všechny pohromadě ve složce „Vše doručené“, je nyní můžete vidět na jednom místě. Jsou zde ale rozdělené podle jednotlivých účtů, abyste je mohli procházet zvlášť.

Ve videu níže představujeme, jak nová funkce funguje a jak ji používat.

„Složky doručené pošty“ sjednocují všechny složky typu „Doručená pošta“ všech vašich e-mailových účtů do jedné skupiny, ale zároveň umožňují i jednoduché zobrazení jednotlivých schránek. Vždy tedy máte přehled, kde se právě nacházíte. Na rozdíl od speciální složky „Vše doručené“ v části „Oblíbené“ nabízejí přehlednější zobrazení a umožňují tím rychle rozlišit mezi osobními a pracovními schránkami.

„Složky doručené pošty“ se nezobrazí, dokud v aplikaci eM Client nejsou nastavené alespoň dva e-mailové účty. Teprve po přidání druhého účtu se složka zobrazí a stává se aktivní. Nalézt ji můžete nad sekcí „Oblíbené“. Rozbalením části „Složky doručené pošty“ se zobrazí všechny účty, které máte v aplikaci eM Client, a skrze jednotlivé složky můžete přistupovat k příslušným schránkám.

Na tyto složky lze také ručně aplikovat vámi vytvořená pravidla nebo označit všechny zprávy jako přečtené. To platí i pro všechny následující speciální složky.
V sekci Menu > Nastavení > Obecné > Obecné můžete složky z vašeho seznamu zpráv schovat odškrtnutím volby „Zobrazit složky doručené pošty“, a jejím zaškrtnutím je kdykoli zase zobrazit.

Oblíbené

Tyto složky jsou dle výchozího nastavení eM Clienta viditelné ihned po spuštění. „Oblíbené“ složky jsou vždy na očích, takže je výhodné je používat k rychlému přístupu k vybraným složkám. V programu je přednastaveno několik oblíbených složek hned po instalaci.

Pokud chcete do této části přidat další složky, stačí v eM Clientu kliknout pravým tlačítkem myši na vybranou složku a zvolit „Přidat do oblíbených.“ Složka se následně zobrazí jako součást dané sekce nahoře v seznamu zpráv a budete se k ní moci rychleji dostat. Obzvláště užitečné toto může být pro uživatele, kteří se snaží řídit metodou "Zero inbox", protože ze sekce „Oblíbené“ máte okamžitý přístup ke všem důležitým a nejpoužívanějším složkám.

V sekci „Oblíbené“ lze také zobrazit složky „Vše doručené,“ „Nepřečtené,“ „Odeslané,“ ale i další speciální složky, které zobrazí obsahy vybraných složek nebo zprávy se speciálními atributy (například „Odložené,“ „Bez odpovědi,“ nebo zprávy „S příznakem“). Vše lze pohodlně a jednoduše nastavit a ovládat na jednom místě.

Složky hledání

Ve výchozím nastavení jsou tyto složky skryté. Pro zapnutí funkce je potřeba kliknout pravým tlačítkem na „Oblíbené,“ přejít na „Zobrazit“ a ve spodní části nabídky vybrat „Složky hledání.“ Ty se následně zobrazí v levém panelu a následně můžete tyto složky upravit, aby sloužily jako trvalý odkaz na vámi specifikované vyhledávání.

Pro vytvoření nové „Složky hledání,“ klikněte pravým tlačítkem myši na danou sekci a vyberte „Nová Složka hledání.“ Tímto krokem otevřete nové okno podobné nabídce pokročilého vyhledávání v pravém horním rohu, které ale slouží k nastavení této nové složky. Tu můžete libovolně pojmenovat a také zde určit, jaké parametry by se měly vyhledávat. Variabilita této funkce je prakticky nekonečná, můžete přidat klíčová slova, časové omezení, anebo jednotlivé složky, kde chcete vyhledávat. Jakmile jste s parametry spokojeni, stačí kliknout na tlačítko OK a nová složka se objeví v levém panelu. Když ji otevřete, zobrazí všechny e-maily, které splňují vámi definovaná kritéria.

Obzvláště užitečné mohou být „Složky hledání“ pro uživatele, kteří pravidelně používají funkci vyhledávání. Takto si můžete sami nastavit přesně to, co potřebujete. Vše je dostupné na pár kliknutí a takto uložené složky budou zapamatovány trvale!

Štítky

„Štítky“ jsou poslední speciální složkou na našem seznamu. Ve výchozím nastavení jsou také skryté, ale lze je přidat do seznamu složek přes klik pravým tlačítkem myši v oblasti speciálních složek > Zobrazit > Štítky.

eM Client umožňuje využívat několik předdefinovaných štítků a další můžete přidat v sekci Menu > Štítky. Štítky v tomto menu můžete libovolně editovat, mazat pokud se vám nehodí a nebo jim změnit barvu. Stačí štítek vybrat a stisknout Upravit.

E-mailovou zprávu označíte štítkem tak, že na ni kliknete pravým tlačítkem a zvolíte možnost Štítek; v následném menu stačí preferovaný štítek aplikovat. Zpráva bude poté dostupná spolu s ostatními stejně označenými zprávami ve složce daného štítku.

Kromě místních štítků, které se zobrazují v levém menu, podporuje eM Client také synchronizaci Gmail štítků a kategorií služby Exchange. Jedná se zde jen o rozdílnou terminologii pro dvě funkce s prakticky totožným využitím. Místní štítky tedy můžete synchronizovat i s těmito poskytovateli. V situaci, kdy mají místní štítky stejné názvy jako štítky/kategorie na serveru, tak je program automaticky spáruje. Pokud jste tedy tuto funkci používali v jiném e-mailovém programu nebo webmailu, všechny vaše štítky budou synchronizovány s příslušnými účty, což ještě více usnadní přechod na aplikaci eM Client.

Že ještě neznáte eM Clienta?

Vyzkoušejte si ho! Je to zdarma a bez závazků.

Nestačí vám verze zdarma? Kupte si eM Client PRO a získejte:

  • neomezené množství e-mailových účtů

  • neomezené využití pro komerční účely

  • profesionální VIP podporu

  • Sekce Poznámky a Přílohy

  • Odložení příchozích zpráv

  • Hromadná korespondence

  • Odložené odesílání

  • Sledování odpovědi
    a další užitečné funkce.

A mezitím mrkněte na náš YouTube kanál, najdete tam instruktážní videa.