2 Mar 2023

Řešení problému s odesíláním zpráv přes SMTP pro Outlook.com účty

Na začátku února se na mailových serverech společnosti Microsoft objevily problémy se zabezpečeným ověřováním OAuth pro SMTP protokol, který se používá k odesílání e-mailů v externích poštovních aplikacích. Jelikož aplikace eM Client vždy používá nejnovější a nejbezpečnější možnosti přihlášení nabízené serverem, tak se tento problém projevil u všech uživatelů, kteří si pomocí automatického nastavení přidali své e-mailové účty s doménami outlook, hotmail, live, msn a dalšími bezplatnými doménami od společnosti Microsoft.
Tím pádem z těchto Outlook a Hotmail účtů v aplikaci eM Client bohužel nešlo odesílat žádné e-maily.

Řešení problému s odesíláním zpráv přes SMTP pro Outlook.com účty.

Přímé přihlášení pomocí hesel aplikace nebo starší verze OAuth autentizace stále fungovaly, a proto jsme nejprve na naší stránce podpory poskytli řešení, jak snadno na tuto starší verzi autentizace přejít - Cannot send emails for Outlook.com accounts - Authentication aborted

Rozhodli jsme se napřed poskytnout jednoduché alternativní řešení přes nastavení v registru, aby uživatelé nemuseli aktualizovat eM Clienta na novější verzi (takže je možné zůstat u starší verze, pokud z jakéhokoliv důvodu nechcete aktualizovat), a také proto, že jsme věřili, že společnost Microsoft chybu na svých serverech brzy opraví – koneckonců se to týkalo všech externích aplikací, které používaly jejich preferovanou možnost přihlášení. Mysleli jsme si, že i pro ně je žádoucí, aby jejich uživatelé mohli tuto metodu plně využívat a připojovat se z externích aplikací tou nejbezpečnější formou.

Bohužel se ukázalo, že tomu tak není. Oprava od Microsoftu stále nepřišla, a tak jsme místo dalšího čekání vytvořili novou aktualizaci s přímočařejším, i když poněkud nestandardním řešením – výchozí nastavení účtů Outlook.com nyní používá k odesílání e-mailů protokol ActiveSync místo protokolu SMTP.
Účet tedy může být nastaven s nejnovějším protokolem OAuth a přitom je možné odesílat zprávy.

Aktualizaci postupně distribuujeme všem uživatelům, ale pokud nechcete čekat, až se objeví automatická aktualizace, můžete si aplikaci nainstalovat přímo prostřednictvím odkazů níže:

Účet nemusíte znovu přidávat ani nijak měnit jeho nastavení, instalace aktualizace provede změnu automaticky. Stačí mít zapnutou službu AirSync pro daný účet v sekci Menu > Účty.

Poznámka: Pokud jste již dříve použili alternativní řešení, které používá starší verzi autentizace OAuth, můžete ho odebrat. Postup jak na to najdete v původním článku.