18 Jan 2023

Posílejte a rušte odesílání e-mailů jako profesionálové

Odesílání e-mailů je snadné, stačí napsat zprávu a stisknout velké tlačítko Odeslat. eM Client však nabízí i další pokročilejší možnosti odesílání, které by se vám mohly hodit. Pojďme se na ně (a zejména na novinky představené v eM Client 9 jako jsou „Zrušení odesílání“ a možnost „Poslat znovu“) podívat podrobněji.

Posílejte a rušte odesílání e-mailů jako profesionálové

Jak zrušit odeslání e-mailu

Zrušit odesílání: přemýšleli jste nad tím, jak zrušit odeslání e-mailu? Někdy se může stát, že stisknete tlačítko Odeslat příliš brzy a pak si uvědomíte, že jste možná zapomněli přidat přílohu, zmínit nějakou důležitou informaci nebo jste prostě udělali překlep, kterého jste si všimli až teď. Nyní můžete snadno kliknout na tlačítko "Zpět", které se objeví v seznamu zpráv, a vrátit tím e-mail zpět do složky Rozepsané.

eM Client: Tlačítko Zpět v seznamu zpráv eM Client: Tlačítko Zpět v seznamu zpráv

A jak to funguje? eM Client si před odesláním ještě chvíli drží zprávu lokálně, a v ten moment lze e-mail zastavit a vrátit jej zpět do složky Rozepsané. Jakmile možnost Zpět zmizí, zpráva je skutečně odeslána a nelze ji již vrátit zpět.

Čekací dobu pro funkci Zrušit odesílání můžete změnit v Menu > Nastavení > Pošta > Odesílání zpráv, případně můžete funkci vypnout, pokud ji nepotřebujete.

Funkci Zrušit odesílání můžete vidět v akci v tomto videu:

Opětovné odeslání e-mailu jedním kliknutím

Někdy potřebujete poslat ten samý e-mail stejnému příjemci znovu, třeba jako rychlou připomínku. Nebo možná příjemce omylem smazal vaši původní zprávu a potřebuje ji zaslat znovu ve stejné podobě jako předtím.

V předchozích verzích bylo možné otevřít již odeslanou zprávu do okna rozepsané zprávy pomocí funkce "Předat dál jako originál", ale informace o příjemcích se tím ztratily a musely se zadat znovu. To je jednoduché, pokud máte jediného příjemce zprávy, ale co když byla zpráva odeslána dvěma nebo více příjemcům? A možná i nějaké kopie? To už může být nepříjemné.

Nyní stačí přejít do složky Odeslané a v menu Předat dál použít možnost "Poslat znovu…", abyste zprávu mohli rychle odeslat v původní podobě všem původním příjemcům!

V našem videu můžete názorně vidět, jak to funguje.

Odložené odesílání

Přestože možnost odeslat zprávu později není novou funkcí verze eM Client 9, chtěli jsme ji v tomto článku připomenout, jelikož může také obohatit vaše možnosti odesílání.
Tato funkce byla poprvé představena jako "Odložené odeslání" v aplikaci eM Client 7, ale od té doby byla vylepšena a přejmenována na možnost "Odeslat později", kterou můžete používat dnes.

Tuto možnost můžete použít pro každý e-mail prostřednictvím rozbalovacího seznamu tlačítka Odeslat a výběrem možnosti "Odeslat později". Zobrazí se okno, ve kterém můžete vybrat preferovaný čas a naplánovat odeslání zprávy na určitou část dne, nebo dokonce naplánovat odeslání na několik dní dopředu či si předem připravit upomínkové a kontrolní e-maily. Změna času odeslání na konkrétní hodinu může být užitečná také při komunikaci s lidmi z různých časových pásem - zpráva přijata v jednu hodinu ráno, když jste ji ve skutečnosti odeslali v poledne, by mohla pro některé příjemce vypadat zvláštně a mohla by být také pohřbena novějšími zprávami ze stejného dne. Nastavení času odeslání na začátek pracovního dne příjemce může zajistit, že vaše zpráva bude přijata hned jak adresát otevře počítač a bude na ni rychleji reagovat.

Jak to funguje? eM Client uloží zprávu do místní složky K odeslání, počká na zadaný čas na vašem počítači a poté ji odešle. To znamená, že aplikace eM Client musí v tento čas běžet, aby mohla zprávu odeslat. Pokud je aplikace v danou dobu zavřená, bude zpráva odeslána, jakmile aplikaci eM Client znovu spustíte.

Kromě použití této funkce v okně nové zprávy můžete také nastavit výchozí čas pro "Odložené odesílání" v Menu > Nastavení > Pošta > Odesílání zpráv. Tímto způsobem se o něco zpozdí odeslání všech zpráv, což vám dá možnost upravit zprávu ve složce K odeslání, pokud potřebujete na poslední chvíli provést nějaké změny. V tomto ohledu ji lze použít podobně jako funkci Zrušit odesílání, i když pokud potřebujete provést větší změny, doporučujeme zprávu přetáhnout zpět do Rozepsaných nebo změnit čas Odloženého odeslání, aby se zpráva neposlala, zatímco ji ještě upravujete!

Zrušení odesílání a automatické Odložené odesílání bohužel nelze používat najednou, ale věříme, že sami zjistíte, která možnost vám vyhovuje nejlépe!

Že ještě neznáte eM Clienta?

Vyzkoušejte si ho! Je to zdarma a bez závazků.

Nestačí vám verze zdarma? Kupte si eM Client PRO a získejte:

  • neomezené množství e-mailových účtů

  • neomezené využití pro komerční účely

  • profesionální VIP podporu

  • Sekce Poznámky a Přílohy

  • Odložení příchozích zpráv

  • Hromadná korespondence

  • Odložené odesílání

  • Sledování odpovědi
    a další užitečné funkce.

A mezitím mrkněte na náš YouTube kanál, najdete tam instruktážní videa.