6 Sep 2022

Detekce pixelů pro sledování e-mailů

Stále větší část našich životů se odehrává online a existují tací, kteří chtějí sledovat každý váš krok, aby vám buď prodali nějaký produkt, nebo hůř – aby prodali vaše osobní údaje jiným společnostem. Rozhodli jsme se vám nabídnout větší kontrolu nad tím, jak je sledována vaše aktivita, co se týče otvírání zpráv. Za tímto účelem jsme do eM Clienta přidali detekci sledovacích pixelů v e-mailech a explicitní možnosti jejich blokování.

Detekce pixelů pro sledování e-mailů

Co je to sledování e-mailů?

Sledování e-mailů je metoda používaná ke sledování doručení a přečtení konkrétního e-mailu. Umožňuje odesílateli dané zprávy získat oznámení nebo záznam o tom, kdy byl e-mail otevřen a zobrazen příjemcem, ale může také poskytnout řadu dalších údajů, včetně osobních informací.

Přestože lze sledování e-mailů zneužít k získání údajů o tom, jaká zařízení a aplikace používáte, o vaší poloze, IP adrese nebo jiných osobních údajích, tak se nejčastěji používá v e-mailovém marketingu, kde se tyto metody sledování běžně používají při vymýšlení dalších marketingových strategií a pomáhají firmám růst – ne vždy se tedy nutně jedná o nekalé praktiky. Domníváme se však, že byste měli mít možnost rozhodnout se, zda tyto informace chcete s odesílatelem sdílet, nebo ne.

Jak funguje detekce sledování e-mailů v programu eM Client?

To, že zpráva obsahuje pixel pro sledování pošty, poznáte podle ikony terče v seznamu zpráv. Tato ikona je k dispozici u licencí Free i Pro, takže budete varováni v obou případech. Pokud vám bude připadat rušivá, můžete ji ze seznamu zpráv odstranit prostřednictvím Nastavení Sloupců.

eM Client 9: Ikona sledovacího pixelu eM Client 9: Ikona sledovacího pixelu

Ve výchozím nastavení s aktivovanou Pro licencí se pod záhlavím zprávy zobrazí také informační řádek s možností povolit sledování e-mailu pro tento konkrétní e-mail, pokud odesílateli důvěřujete.

eM Client 9: Povolit sledování e-mailů eM Client 9: Povolit sledování e-mailů

Chcete-li se podívat, jak tato funkce funguje v praxi, podívejte se na instruktážní video k této funkci níže:

Poznámka: eM Client tým neustále analyzuje nové metody sledování a aktualizuje databázi sledovacích pixelů, které jsme schopni v programu detekovat. Tato databáze se v aplikaci automaticky a pravidelně aktualizuje, takže se tato funkce bude v průběhu času neustále zlepšovat.

Může se však stát, že odesílatel použije novou službu sledovacích pixelů a program eM Client ji zatím nedokáže rozpoznat – zvažte tedy použití dalších nastavení v sekci nastavení Soukromí a externí obsah a obrázky stahujte vždy podle vlastního uvážení.

Znamená to, že eM Client dříve pixely pro sledování neblokoval?

Ikona sledování pouze ukazuje, že přijatá zpráva obsahuje sledovací pixel. Někteří odesílatelé je používali vždy, ale v minulosti jsme neměli funkci, která by je specificky detekovala - to je novinka ve verzi eM Client 9.

To však neznamená, že jste před sledováním e-mailů nebyli chráněni i dříve - eM Client ve výchozím nastavení tyto nástroje pro sledování pošty blokuje spolu se všemi externími obrázky a dalším externím obsahem na základě vašeho nastavení v Menu > Nastavení > Pošta > Soukromí. Ve verzi PRO si jen navíc můžete nastavit stahování ostatních obrázků, které se nepoužívají pro sledování e-mailů, a samotný pixel ponechat zablokovaný.

Více si o možnostech nastavení můžete přečíst zde.

Může verze zdarma blokovat pixely pro sledování pošty?

S licencí zdarma je funkčnost stejná jako v eM Client 8 a starších verzích - buď zablokujete veškerý externí obsah (včetně sledovacího pixelu), nebo můžete ručně použít možnost „stáhnout obrázky“, čímž se stáhne vše, včetně sledovacího pixelu.

Ikonu terče tedy můžete použít jako varování, abyste se rozhodli, zda tomuto odesílateli důvěřujete a stáhnete všechny obrázky, nebo ne, a to i s Free verzí. Nebo pokud ji prostě nechcete vidět, můžete sloupec s ikonou sledovacího pixelu ze seznamu zpráv odstranit a používat aplikaci stejně jako ve starších verzích.

Že ještě neznáte eM Clienta?

Vyzkoušejte si ho! Je to zdarma a bez závazků.

Nestačí vám verze zdarma? Kupte si eM Client PRO a získejte:

  • neomezené množství e-mailových účtů

  • neomezené využití pro komerční účely

  • profesionální VIP podporu

  • Sekce Poznámky a Přílohy

  • Odložení příchozích zpráv

  • Hromadná korespondence

  • Odložené odesílání

  • Sledování odpovědi
    a další užitečné funkce.

A mezitím mrkněte na náš YouTube kanál, najdete tam instruktážní videa.